Stradus Aqua verzorgt lijnafwatering kantoorgebouw Leefmilieu Brussel

Duurzaamheid en leefmilieu zijn thema's die perfect hand in hand gaan. Net daarom koos het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) er vorig jaar voor om haar kantoren onder te brengen in een nieuw passiefgebouw op de site van Tour & Taxis. Het gaat om een prestigieus project, want het passief kantoorgebouw is met een oppervlakte van 16.250 m² meteen het grootste in België en het tweede grootste in Europa. Ook Stradus Aqua leverde een belangrijke bijdrage: de onderneming stond in voor de lijnafwatering rond het gebouw en slaagde er in om alle gemaakte afspraken te respecteren.

De naam 'Tour & Taxis' is al decennialang een begrip in de Belgische economie. De naam komt van de familie Von Thurn und Tassis, die destijds de Post oprichtte en tot in de achttiende eeuw verantwoordelijk was voor de postverdeling vanuit Brussel. Toen België op het eind van de negentiende eeuw uitgroeide tot de vijfde economische macht in Europa, was er nood aan een nieuwe haven in Brussel. De site van Tour & Taxis, gelegen langs het kanaal en aan de 'poort' van Brussel, leende zich daarvoor ideaal. Dankzij de aanleg van haveninstallaties en spoorwegen ontwikkelde de site zich tot een cruciaal centrum voor opslag en overslag van goederen. Het in 1910 geopende complex beleefde zijn glorieperiode in de jaren zestig, maar verloor zijn bestaansreden door de oprichting van de Europese douane. Omwille van de hoge historische waarde en de merkwaardige architectuur werd het gerestaureerd. Sindsdien is het een toplocatie voor de organisatie van kunstevenementen, commerciële beurzen, festivals en exclusieve party's.

Esthetische match met lijnafwatering

Bij dit prestigeproject draait alles om duurzaamheid. Er wordt ook veel aandacht geschonken aan een esthetische en strakke uitstraling. Ook de lijnafwatering moet perfect in dat plaatje passen. Uitvoerder Van Loo Projects koos daarom om samen te werken met afwateringsspecialist Stradus Aqua voor dit onderdeel. Onder meer door de belangrijkheid van de esthetische waarde, werd beslist om een verholen goot van het type Forte 300 F (met een rubberprofiel als verbinding) te integreren. Het gaat om een goot zonder tussenbruggen in de sleufopening. Dit zorgt voor een strakke lijn, zonder onderbrekingen, wat perfect harmonieert met de stijl van het gebouw. Aangezien er af en toe wel een vuilniswagen of weegmachine passeert, werd geopteerd voor deze goot van een zwaardere klasse. In totaal werd circa 200 meter van deze verholen goot gelegd. Daarnaast maakte Stradus Aqua ook vier vaste hoeken en een tweetal afvoerputten op maat.

 Tour & Taxis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Correcte levering

Bij uitvoerder Van Loo Projects toonden ze zich erg tevreden over de samenwerking met Stradus Aqua. Werfleider Carl De Cuyper apprecieert dat de afspraken over de levertijd perfect werden gerespecteerd en ook de kwaliteit van het beton is prima. Omwille van de esthetische match met het BIM-gebouw werd even overwogen om te kiezen voor zwarte goten, maar uiteindelijk bleef men toch bij de eerste keuze. Het project bij Tour & Taxis is nog niet volledig opgeleverd, maar de lijnafwatering is wel al helemaal klaar.

 

 

© 2013 STRADUS AQUA NV | disclaimer | sitemap